Dakraam onderhoudtips

Met het juiste onderhoud kunt u de levensduur van uw LuXtra dakraam aanzienlijk verlengen. LuXtra adviseert u dan ook om uw dakramen minimaal 1 keer per jaar aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen, om zo uw LuXtra dakramen in topconditie te houden.

Doe-het-zelf onderhoud
Allereerst is het belangrijk het hout van het dakraam in goede conditie te houden, door dit regelmatig schoon te maken. Alle dakramen kunnen 165 graden gedraaid worden voor een gemakkelijke reiniging van het glas aan de buitenkant. Grenenhouten dakramen, die onderhevig zijn aan zonlicht, zullen uitdrogen. Vuil en vocht kunnen dan doordringen in het hout, waardoor het onomkeerbaar kan beschadigen. In vochtige ruimtes kunnen dakramen veel vocht opnemen. Voor een badkamer kunt u dan ook beter voor een onderhoudsarm kunststof PVC LuXtra dakraam kiezen.

Indien u constateert dat een grenenhouten dakraam uitdroogt of vocht gaat opnemen, is het verstandig om deze licht op te schuren en daarna af te lakken met een transparante lak. Dit is vaak voldoende om er zo weer een paar jaar tegen aan te kunnen. Om het u makkelijk te maken tijdens het schuren en lakken, kunt u zoals LuXtra voorschrijft, het dakraam doortuimelen naar de schoonmaakstand om zo het draaiende gedeelte uit het kozijn te nemen. Zie Montagetips.

Scharnieren smeren
Het jaarlijks smeren van de scharnierpunten zorgt ervoor dat de LuXtra dakramen soepel blijven bewegen. Maak beide scharnieren schoon, eventueel met wasbenzine. Smeer daarna de scharnieren goed in met een zuurvrije vaseline.

Let op! Voordat u onderhoud gaat plegen aan een dakraam, dient de raamdecoratie die in het dakraam is gemonteerd (zoals verduisteringsgordijnen) in de cassette te worden geschoven, om vieze vingers en vetvlekken op de raamdecoratie te voorkomen.

Gootstuk schoonhouden
Zwerfvuil is het grootste probleem van lekkage. Het ophopen van zwerfvuil in de gootstukken zoals bladeren, takjes, vogelnesten en gruis van de dakpannen zijn vaak de oorzaak van lekkage. Verwijder daarom bladeren en vuil regelmatig uit de gootstukken van uw dakraam.